Skip to content Skip to footer

Lazer Kesim Alüminyum: Alüminyumu Mükemmelliğe Dönüştürmek

Alüminyumun hafifliği, dayanıklılığı, mukavemeti ve diğer özellikleri, onu çeşitli endüstrilerde en iyi malzeme haline getiriyor; en yaygın olanları elektronik, otomotiv, mimari ve havacılıktır. Malzeme, CNC işleme , basınçlı döküm ve son zamanlarda popüler olan lazer kesim alüminyum işlemi gibi birçok imalat yöntemiyle uyumludur .

Her üretim yönteminin kendine özgü mekanizması, uygulaması ve son ürünü vardır. Ancak alüminyum kesimi, çok yönlülüğü, doğruluğu ve karmaşık tasarımlara sahip alüminyum parçalar için uygunluğuyla bilinen dikkat çekici bir işlemdir. Lazerle kesilmiş alüminyum işlemini, pratik uygulamalarını ve süreci etkileyen faktörleri derinlemesine inceleyelim.

Lazer Kesim Nedir? 

Lazer kesim,  plastikler, metaller ve kompozit malzemeler de dahil olmak üzere çok çeşitli malzemeleri kesmek için lazer ışınlarını kullanan bir üretim işlemidir. İşlem, lazer kesim malzemesini eriten, buharlaştıran veya yakan, yüksek ısı enerjisine sahip, oldukça konsantre ve yoğun bir lazer ışını üreten bir lazer kesme makinesinin kullanılmasını içerir.

Lazer kesimin Alüminyumu kesip kesemeyeceğini merak edebilirsiniz. Evet, malzemenin düşük erime noktası ve prosesin getirdiği el becerisi nedeniyle farklı tip ve alaşımlardaki alüminyum malzemeyi kesebilir.
Alüminyumun lazerle kesilmesi, CNC işleme gibi diğer üretim süreçleri kadar yaygındır. Hassasiyet ve doğruluktan ödün vermeden, alüminyum parçaların karmaşık tasarımlarını etkili bir şekilde işler.

Lazer Kesim Alüminyumun Avantajları Nelerdir?

lazer kesici gravür detayları
lazer gravür metal levha

Bu, birçok avantajı ve dezavantajı olan, uygun maliyetli bir süreçtir . Sürecin avantajları aşağıda vurgulanmıştır:  

Bu temassız bir süreç

Alüminyum parçaların lazerle kesilmesi temassızdır ve makinenin alüminyum parça yüzeyine zarar vermesini önler. Bu, yüzey bütünlüğü için alüminyum parçalar kullanan ve toz kaplama, tavlama vb. gibi yüzey bitirme işlemlerine harcama yapmak istemeyen endüstrilerde kritik öneme sahiptir.

Alüminyum parça kalınlığı açısından esneklik

Alüminyum lazer kesim, tutarlılık ve doğruluktan ödün vermeden farklı kalınlıktaki alaşımlarla uyumludur. Ancak bu, kullandığınız lazerin türüne (aşağıda tartışılmıştır) bağlıdır. Örneğin, 6000W’lık bir CO2 lazer kesim makinesi, 16 mm’ye kadar kalınlıkta alüminyum levhaları kesebilirken, 4500W’lık bir makine, 12 mm’ye kadar verimli bir şekilde kesebilir.

Prosesin esnekliği, lazerle kesilmiş alüminyum bileşenlerin farklı endüstriyel ve evsel uygulamalar için kullanılmasını mümkün kılar.  

Tekrarlanabilirlik ve verimlilik

Lazer kesim işlemi bilgisayar kontrollü olduğundan hassas, tutarlı ve doğrudur. Sonuç olarak, özellikle birden fazla alüminyum parçayla yüksek hacimli üretimle uğraşan endüstriler, üretim süresini optimize etmek ve üretkenliği artırmak için bunu üretim operasyonlarına dahil edebilir.

Lazer kesim alüminyumunun zorlukları 

Bu süreç aynı zamanda dikkatli olmanız gereken zorlukları da beraberinde getirir.

Alüminyum oldukça yansıtıcı bir  malzemedir

Alüminyumun yansıtıcı doğası, lazer kesim makineleri söz konusu olduğunda zorluklara neden olur. Alüminyumun yüzeyi lazer ışınını yansıtarak bu tür makinelerle daha az uyumlu olmasını sağlar. Bu yansıma, lazer ışınının lazer kafasına girmesine ve ciddi hasara neden olmasına neden olabilir.

Bazı meraklılar alüminyum parçalarda alüminyum yüzeyini boya veya maskeleme bandıyla kapatmaya çalışıyor. Ancak bu hiçbir sorunu çözmeyecektir. Bunun yerine alüminyum için yüksek frekanslı bir lazer kesici etkiyi azaltabilir. Ayrıca, başka bir yol da daha az yansıtıcı olan bir alüminyum alaşımı (magnezyum, çinko ve silikon gibi alüminyum alaşım elementleri) seçmektir, ancak bu servis maliyetini artırabilir .

İyi Isı İletkenliği 

Alüminyum, lazer kesim sırasında sorun yaratabilecek mükemmel ısı dağılımına sahiptir. Isı dağılımının bir sonucu olarak daha hızlı soğuma, malzemeyi kesmek için yüksek bir sıcaklığa ulaşmayı zorlaştırabilir. Geçici bir çözüm, ısı dağılımı meydana gelmeden önce yüzeyi eritebilecek, yüksek darbe frekansına sahip, yüksek hızlı bir lazer kesici elde etmektir.  

İkincil İşleme İhtiyacı

Lazerle kesilen alüminyum, kesim boyunca keskin kenarların ve çapakların oluşmasına neden olur. Sonuç olarak bu, prosesi verimsiz hale getirir ve pürüzsüz bir kenar elde etmek için ikincil bir işleme prosesini gerektirir. Geçici bir çözüm, erimiş metali dışarı atarak daha hızlı bir kesme hızı ve pürüzsüz bir kenar elde etmenize olanak tanıyan yüksek basınçlı nitrojen gazı desteği kullanmaktır. 

Yorumu gönder