Talaşlı imalat imalat sanayinin temel bir parçasıdır. Hammaddeleri bitmiş ürünlere ve parçalara dönüştürmek için kullanılan farklı türde işleme prosesleri vardır.
Peki ürün ve parça yapımında kullanılan farklı işleme operasyonları nelerdir? İşleme operasyonlarını ve türlerini daha iyi anlamanızı sağlayacak önemli bilgiler sunduğumuz için okumaya devam edin.
Talaşlı İmalat Nedir?
İşleme, iş parçasındaki fazla malzemeyi çıkarmak için kesici takımların, disklerin, aşındırıcı disklerin ve daha fazlasının kullanılmasını içeren, çıkarıcı bir üretim sürecidir. Ayrıca bu işlem, istenilen ürün şeklinin elde edilmesi için istenmeyen malzemelerin uzaklaştırılmasında da kullanılır. Yassı levhalar ve çubuklar gibi hazır değirmenler ve kaynaklı veya döküm parçalar genellikle işleme operasyonlarının alıcılarıdır.
İşlenmiş ürünlere örnek olarak otomobil parçaları, matkap uçları, plakalar, somunlar ve cıvatalar, flanşlar ve çeşitli endüstrilerde kullanılan diğer birçok parça ve alet verilebilir.
Farklı işleme proseslerini inceleyelim.
İşleme İşlemi Türleri
İki ana tip işleme operasyonu vardır; geleneksel ve geleneksel olmayan. Ayrıca bu iki ana türün istenilen nihai ürünü elde etmek için başka alt türleri de vardır. Bu işleme operasyonlarını daha detaylı inceleyelim.
Geleneksel İşleme Prosesi
İmalatta geleneksel işleme olarak da bilinen bu işlem, iş parçasından doğrudan temasla fazla malzemenin çıkarılması için kesici takımların kullanılmasını içerir. Ayrıca bu işleme işlemi kesici takımın iş parçasıyla doğrudan etkileşime girmesiyle gerçekleşir.
Ayrıca geleneksel işlemenin farklı türleri vardır ve bunlar arasında;
1. Tornalama
Tornalama işleminde iş parçası dönerken kesici takım sabit kalır. Ayrıca, bu bir torna işlemidir ve bir kesici alet yardımıyla fazla malzemenin iş parçasından çıkarılmasını içerir. Ayrıca kesici alet iki eksende hareket ederek hassas genişlik ve derinlikte kesimler oluşturur.
Ek olarak tornalama işlemi, bir malzemenin iç veya dış kısmının işlenmesinde harika sonuç verir. Malzemenin dış kısmında yapılan tornalama, kaplama olarak bilinirken, iç kısımda yapılan tornalama delik işleme olarak bilinir.
2. Frezeleme
Frezeleme , iş parçasından malzeme çıkarmak için döner kesicilerin kullanılmasını içeren bir işleme işlemidir . Ayrıca iki ana tip frezeleme işlemi vardır; yüzey frezeleme ve levha frezeleme.
Yüzey frezeleme, iş parçalarının yüzeyini düzleştirmek veya düzleştirmek için kullanılan bir işleme imalat işlemidir. Bunun tersine, levha frezeleme geniş düz bir yüzeyin işlenmesi için idealdir. Aynı zamanda freze kesicisinin çevresel kenarlarını kullanarak iş parçasının yüzeyi boyunca düzlemsel kesimler yapmayı da içerir.
Ayrıca bu, karmaşık bir süreç içeren ve çoğu zaman görevleri yerine getirmek için çeşitli özel kesiciler gerektiren işleme türlerinden biridir. Ancak RapidDirect gibi işleme şirketleri, 0,02 mm’ye kadar toleransa sahip frezelenmiş parçalarla 3 eksenli ve 5 eksenli CNC frezeleme hizmetleri sunmaktadır.
3 . Sondaj
Delme , katı malzemelerde silindirik delikler oluşturmak için matkap uçlarının (çok noktalı kesme aletleri) kullanılmasını içerir . Ayrıca bu prosedür için kullanılan matkap uçları iki spiral kanala sahiptir. Oluklar olarak da bilinen bu kanallar, matkap ucu malzemeye doğru ilerledikçe talaşı veya talaşları delikten dışarı tahliye eder.
Ek olarak, bu matkap presinin oluşturduğu delikler çoğu zaman parça montajına yardımcı olur. Ayrıca, dişli delikler oluşturmak veya bir deliğin boyutunu kabul edilebilir bir tolerans içerisine getirmek için kılavuz çekmeden, raybalamadan veya delik delmeden önce delme işlemi uygulanır . Bu, bu işlemi diğer işleme prosesi türleri arasında en önemlilerinden biri haline getirir.
4. Taşlama
Taşlama, işlenmiş bir parçanın yüzeyindeki kaplamayı iyileştirmek ve toleransını sıkılaştırmak için ideal işleme süreci türlerinden biridir. Ayrıca süreç aynı şekillere, yüzeylere ve boyutlara sahip parçalar üretir. Bu aynı zamanda honlama, alıştırma ve süper finisaj gibi daha ileri finisaj işlemlerinin de ilk adımıdır.
Ayrıca iki ana tip öğütücü vardır ; Yüzey taşlayıcılar ve Silindirik taşlayıcılar. Yüzey taşlayıcılar düz yüzeylerden az miktarda malzemeyi temizler, ancak silindirik taşlayıcılar silindirik şekillerdeki malzemeleri çıkarır.
5. Testereyle kesme
Testereleme, kesme makineleri tarafından gerçekleştirilen ekstrüzyonla şekillendirilmiş şekillerden, çubuklardan ve diğer malzemelerden daha kısa uzunluklar elde etmeyi amaçlamaktadır. Ayrıca mühendislerin testereleme için kullandığı farklı kesme makineleri vardır; elektrikli testereler, daire testereler ve aşındırıcı tekerlekli testereler.
Ayrıca testereleme için bant testere hızı malzemeye bağlıdır. Örneğin, alüminyum alaşımları gibi daha yumuşak malzemeler , 1000 fpm veya daha fazla kesme hızı gerektirir. Öte yandan, bazı yüksek sıcaklık alaşımları 30fpm’lik daha yavaş bir kesme hızı gerektirir.
6. Broşlama
Broşlama, kare delikler, kama delikleri, kama yuvaları ve diğer şekilleri üretmek için bir broş kullanmayı içerir. Ayrıca broş, bir eğeye benzer şekilde birçok dişin sırayla dizildiği bir alettir. Bununla birlikte, bir broşun eşit olmayan dişlere sahip olması ve bir eğenin eşit boyutlu dişlerden oluşması nedeniyle bir eğeden farklıdır.
İki tür broşlama vardır; broşlamayı çekin ve broşlamayı itin. dikey pres tipi makineler iterek broşlamada kullanım için idealdir; dikey veya yatay pres tipi makineler ise çekerek broşlamada kullanım için idealdir.
Ayrıca bir broş, bir yüzeyin üzerinden veya bir lider deliğin içinden çekildiğinde veya itildiğinde derinliği artan bir dizi kesim yapar. Ayrıca broşun kesme hızı malzeme mukavemetine bağlıdır. Örneğin, kesme hızları genellikle daha yumuşak metaller için 50 fpm kadar yüksek ve daha yüksek mukavemetli metaller için 5 fpm kadar düşüktür.
7. Planlama
Planyalama, geniş düz yüzeyler için, özellikle de bitirme yöntemi olarak hala kazıma işlemine tabi tutulacak yüzeyler için idealdir. Ayrıca işleme maliyetlerini azaltmak amacıyla üreticiler bazen eş zamanlı planlama için küçük parçaları bir araya getirir.